AIP - Autoimmuna Paleokosten

AIP - Autoimmuna Paleokosten
Det här en eliminationskost som passar dig som lider av autoimmuna sjukdomar, allergier eller annan långdragen ohälsa som du inte kommit tillrätta med.
AIP är en striktare variant av paleokost. Man utesluter många livsmedel under 30-90 dagar (90 dagar för bäst effekt) och sedan återinför man livsmedel för livsmedel för att se vad det är man reagerar på.
En rek. är att man förbereder sig noggrant innan start och ser till att handla in allt man behöver så det blir enklare i vardagen.
Precis som all annan kostförändring så är det svårt i början men när man hållt på i 2-3 veckor så brukar det gå lättare.  
Riktlinjer  Med AIP utgår du från Original-Paleo, men modifieras under 30 dagar enligt aip-listan. Efter 30 dagar kan du återintroducera Paleolivsmedel på Undvik-listan succesivt under 1 - 11 månader.
Låt din egen magkänsla tillsammans med din rådgivare avgöra takten och valen av livsmedel, men rekommendationen är att det ska gå sakta men säkert för bästa resultat.
Ett AIP-upplägg pågår oftast 3 - 6 månader, men maximalt 12 månader. Följande livsmedel bör uteslutas respektive ätas för att minska att du får i dig  proteinstrukturer som kan trigga igång en autoimmun reaktion.


Undvik-listan:
  •Processade livsmedel  
• Ägg (främst äggvitan innehåller lysozym som skyddar ägget mot angrepp av bakterier men kan även angripa tarmväggen)
• Nötter (vanliga allergener)  
• Växtoljor inklusive olivolja  
• Kaffe och te (förutom rött te)   •Potatisväxter som ingår i familjen nattskatteväxter såsom tomater, paprika, aubergine, potatis, chili och curry (innehåller lektiner, saponiner och capsaicin som kan reta immunförsvaret)        
• Spannmål eller spannmålsliknande växter som ris, hirs, teff, quinoa, amaranth eller bovete. Extra försiktig bör man vara med vete, korn och råg som innehåller gluten
• Socker: en stor orsak till läckande tarm och inflammation. Sötningsmedel inklusive stevia och sukrin
•Mejeriprodukter: ost, mjölk, grädde, smör
• Alkohol och tobak (kan orsaka överväxt av bakterier i tunntarmen och läckande tarm)
• NSAID-läkemedel som Ipren, Voltaren, Aspirin (påverkar tarmslemhinnan negativt och ska inte tas slentrianmässigt, men kan i vissa fall behövas)  •Emulgeringsmedel, förtjockningsmedel och andra livsmedelstillsatser





Ät-Ja-listan:
• Gräsbetes kött (undvik icke-gräsbetes kött så ofta som möjligt)
• Vildfångad fisk (undvik odlad fisk så ofta som möjligt)  
• Inälvsmat av bra kvalitet
• Skaldjur • Benbuljong  
• Grönsaker, rotfrukter, frukt och kryddväxter (frukt med betoning på björnbär, blåbär, körsbär, hallon, kokosnöt, oliver och avokado)  
• Sötpotatis och jams
• Honung  
• Fermenterad mat som opastöriserad kimchi, surkål samt egengjord yoghurt (introduktion efter någon vecka)          
• Ghee (koncentrerat smör) är okej trots att det är en mejeriprodukt
• Kryddor förutom chili och curry  
• Rent fett som schmaltz, kokosolja eller lard med flera  










Bra böcker som är skrivna av Karl Hulten, Anna-Maria Norman:
-Autoimmun handbok
-Autoimmun kokbok
-Kokbok för sköldkörteln

Mer info på deras hemsida:  paleoteket och lyssna på deras podd - superbra!