Min hälsoresa

Min hälsoresa

 Jag har själv kämpat med ohälsa ända sedan tonåren och symtomen har varit mycket magsmärtor, uppblåsthet, diarrér och allmän sjukdomskänsla. Jag har alltid haft lätt för att få infektioner. Haft oro och ångest som varit svår att hantera, liksom hjärndimma och svårt att komma ihåg saker och lära in nytt.  
Tyvärr så hamnade jag tidigt i en missbruksrelation vilket inte gjorde saken bättre. Dövade ofta eget dåligt mående med alkohol och fastän jag i 25-års åldern tog viktiga steg till att förändra min tillvaro så var det mycket som jag inte kunde förstå.

Jag utbildade mig till sjuksköterska men i den utbildningen så fick jag aldrig kunskap om hur man kunde jobba med ohälsa genom att förändra sina kost- och livstilsvanor. Det var något som kom långt senare då jag successivt började söka egen information utanför den konventionella vården och till slut började lägga ihop ett och annat.  


Det var inte förrän något år efter jag varit på en resa till Italien (då jag ätit tonvis med pasta och fått så kraftiga magsmärtor att jag trodde det var gallstensanfall och knappt kunde gå) som jag faktiskt uteslöt gluten.

Det är nu mer än 10 år sedan. Att helt utesluta gluten ur min kost var det stora steget till att förändra min ohälsa för under tidigare år jag aldrig riktigt mått bra i kroppen. Att jag inte förstod att gluten var ett stort problem för mig tror jag beror på att jag redan som 17-åring testades för glutenintolerans och genomgick en gastroskopi med provtagning utan att det visade något + även testat det i vuxen ålder.

Men man behöver inte ha en glutenintolerans för att reagera mot gluten. Det kan handla om en överkänslighet och att våra kroppar faktiskt inte är gjorda för att hantera alla dessa processade spannmål som genmodifierats extremt mycket de senaste 50 åren.  

Det jag har testat längst är paleokost under flertal år (men i perioder slarvat med att äta mycket livsmedel av glutenfritt mjöl vilket ger mycket snabba kolhydrater), under våren 2020 testat AIP men gick tillbaka mer till paleokost till sommaren men inte så strikt och sedan mer inriktat mig på LCHF och också testat ketogen kost. Jag har testat carnivore där man äter enbart animaliska produkter under 2 veckor för att behandla min SIBO.  

Under 2022-23 tillämpat fasteperioder utifrån Sanna Ehdins fasteprogram    

En till nyckel till ökad förståelse har jag fått då jag gått en utbildning i Funktionsmedicin för leg. personal på FMVU och även deras hälsocoachutbildning.   Jag läser även en örtkurs på distans där man får testa en ört under en månads tid och ska hinna igenom 21 olika örter till slut. Min tanke är att lägga ut enkel information om olika örter framöver.  

Under 2020 har jag gjort en hel del egna tester som jag ev. kommer erbjuda mina kunder framöver men behöver ändra i mina lokaler så jag får en godkänd hygienlokal.